فهرست مطالب

فصلنامه زیست شناسی جانوری تجربی
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سیده آمنه حسینی، محمد فروهر واجارگاه*، محمد جواد وثاقی صفحات 11-20
    این تحقیق با هدف شناخت وضعیت زیستی گونه Aphanius vladykovi در 4 منطقه رودخانه ده چشمه، دریاچه شلمزار، چشمه چهل گزی و چشمه مادر و دختر در استان چهارمحال و بختیاری صورت گرفت. 20 نمونه در هر منطقه برای بررسی های زیستی استفاده شد و 23 صفت ریخت شناسی و 8 صفت شمارشی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده در Excel ثبت و سپس توسط نرم افزار SAS ویرایش 1/9 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. رابطه طول و وزن از معادله رگرسیونی W = aLb تعیین شد. ضریب رگرسیون الگوی رشد با روش کاربردی پائولی نشان داد رشد ماهیان در منطقه شلمزار آلومتریک و در سایر مناطق مورد بررسی ایزومتریک بود همچنین تجزیه واریانس مولفه های اصلی نشان داد که در صفات حداقل ارتفاع بدن، فاصله پشت باله پشتی، فاصله باله شکمی تا سینه ای، قاعده باله سینه ای و شکمی، قطر سرپوش آبششی، باله شکمی تا نوک پوزه، وطن بدن، تعداد شعاع باله سینه ای، مخرجی و دمی، تعداد فلس خط جانبی و تعداد شعاع و خار آبششی در بین مناطق مورد بررسی تفاوت معنی داری در سطح 5% مشاهده شد، تفاوت قابل توجه در صفات شمارشی، در تعداد شعاع باله دمی بین مناطق ده چشمه و مادر و دختر و همچنین تعداد خار آبششی بین مناطق چشمه چهل گزی و مادر و دختر به دست آمده است که بیانگر تاثیر احتمالی این ویژگی ها در تمایز جمعیت های این گونه می باشد.
    کلیدواژگان: الگوی رشد، رودخانه های چهارمحال بختیاری، ریخت شناسی، ‏شمارشی، ماهی گوره خری
  • امیر دهقانی*، علیرضا محمدپور، نصرالله رستگار پویانی صفحات 21-29

    استان آذربایجان شرقی با وسعت 46930 کیلومتر مربع در منتهی الیه شمال غربی ایران قرار گرفته است که از امتداد روزخانه ارس با کشورهای جمهوری آذربایجان و ارمنستان همجوار می‏ ‏باشد. این استان از یک طرف با قرار گرفتن در محل تلاقی البرز و زاگرس دارای دامنه ها و دره های سر سبز بوده و از طرف دیگر در محل برخورد رشته کوه های زاگرس و آرارات قرار گرفته و تحت تاثیر جریانات آب وهوایی مدیترانه ای و اطلس شمالی می باشد. منطقه ارسباران در شمال استان و هم مرز با کشور آذربایجان و ارمنستان قرار دارد که بخش عمده این مطالعه در این ناحیه انجام شده است. 55 نمونه جمع آوری شده در این مطالعه، متعلق به 5 جنس (Darevskia ،Eremias ،Iranolacerta ،Lacerta و Ophisops)، مربوط به خانواده لاسرتیده ها است. که شامل 7 گونه (O. elegan ، L .strigata، L. media ، L. brandtii ، E. strauchi، E. pleskei D. raddei) می‏ ‏باشد. در این میان گونه های Darevskia raddei و Ophisops elegans دارای جمعیت های زیادی در استان می‏ ‏باشند.

    کلیدواژگان: آذربایجان شرقی، الگوی رنگی، قفقاز، لاسرتیده
  • فهیمه صابری، اشرف جزایری*، طیبه محمدی صفحات 31-44
    دوزیستان اولین مهره داران ساکن خشکی هستند که هنوز وابستگی خود را به زیستگاه های آبی حفظ نمودند و با این شیوه زندگی تطابق یافتند. تفاوت زیستگاه روی ساختار پوست و توان تولید مثل دوزیستان تاثیرگذار است.  مطالعه حاضر با هدف مقایسه ویژگی های بافتی پوست و توان تولیدمثلی تحت تاثیر جدایی جغرافیایی (شهرستان به عنوان سد جغرافیایی) در نواحی شمالی و جنوبی استان خوزستان انجام شد. تعداد ده نمونه قورباغه مردابی بالغ پس از انتقال به آزمایشگاه بوسیله پنبه آغشته به کلروفرم کشته شدند. برای مطالعات بافتی از بلوک های پارافینی برش های به ضخامت پنج میکرون تهیه شد. اسلایدهای مناسب پس از رنگ آمیزی (هماتوکسیلین- ائوزین) و ماسون تریکروم به وسیله میکروسکوپ (Olympus-CX31) و مجهز به دوربین (Germany- UI-1555LE-C- HQ) عکس برداری شدند . توصیف بافتی، اندازه گیری ضخامت اپیدرم و درم، تعداد غدد موکوسی و سروزی، مساحت، محیط و قطر غدد سروزی و موکوسی به کمک تصاویر و نرم افزار (Image J) انجام شد. تحلیل و مقایسه نتایج  به وسیله آزمون T-test و MANOVA صورت گرفت. به علاوه شاخص گنادی در نرها و میزان هم آوری در ماده ها محاسبه شد. نتایج نشان داد که پوست سطوح پشتی و شکمی، در کلیه پارامترهای اندازه گیری شده اختلاف معنی دار آماری در سطح (05/0p<) داشتند (اختلاف کل بین نواحی شمالی و جنوبی و سطوح پشتی و شکمی برابر با 001/0 بود). در مقایسه توان تولید مثلی، جمعیت هر دو جنس در نواحی شمالی و جنوبی در فصل بهار دارای بیش ترین توان تولیدمثلی بودند، برای جنس نر میزان شاخص گنادی در نواحی شمالی و جنوبی به ترتیب 09/0 و 43/1 و برای ماده ها میزان هم آوری در نواحی شمالی و جنوبی به ترتیب 9835 و 11561 بود. هم چنین  افراد نر با وزن و قطر زائده پینه ای بالاتر و افراد ماده با میزان وزن بیش تر، از توان تولیدمثلی بیش تری برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: استان خوزستان، توان تولیدمثلی، قورباغه مردابی، هیستولوژیک و ‏هیستومتریک
  • باقر نظامی* صفحات 45-57
    بررسی تنوع گونه ای و تغییرات آن در سال های مختلف می تواند راهنمایی برای شناسایی عوامل این تغییرات و سپس قدم در جهت رفع کاستی های مسایل مربوط به مدیریت حیات وحش باشد. در این تحقیق به شناسایی و بررسی غنای گونه ای پرندگان خشکی زی منطقه حفاظت شده پرور سمنان و نوسانات جمعیتی آنها در یک دوره یک ساله پرداخته شده است. تنوع اقلیمی در بعد کوچک بر غنای گونه ای منطقه بسیار افزوده است به طوری که بیش از یک چهارم پرندگان کشور را در یک دوره یک ساله در خود پناه می دهد. زیستگاه های جنگلی آخرین حد جنوبی هیرکانی به شمال و شمال غربی این منطقه رسیده و بخش های ایرانی و تورانی در جنوب و جنوب شرقی، غنای منطقه را افزایش چشمگیر داده است. حاصل این تنوع 161 گونه پرنده از 13 راسته شناسایی شده در ایران است. بیشترین تعداد گونه نیز مربوط به فصل تابستان به تعداد 2063 عدد پرنده است. از تعداد گونه های شناسایی شده 47 گونه بومی (مقیم) تمام سال منطقه هستند و احتمالا زادآوری دارند، 21 گونه دیگر فقط در فصل زادآوری در منطقه دیده می شوند، 18 گونه زمستان گذران و سایر گونه ها عبوری منطقه هستند. گنجشک سانان با تعداد %68 غالب پرندگان منطقه را تشکیل می دهند. پرندگان شکاری نیز 13 درصد پرندگان شناسایی شده منطقه هستند. در طول یک دوره یک ساله تنها یک گونه آبزی، خوتکا، و دو گونه کنار آبزی شناسایی شده و مابقی همه خشکی زی بوده اند.
    کلیدواژگان: ایرانی و تورانی، غنای گونه ای، گنجشک سانان، منطقه حفاظت شده ‏پرور سمنان، هیرکانی
  • سید مهدی امینی نسب*، سید مسعود حسینی موسوی، سید حسین خزاعی صفحات 59-69

    مطالعه حاضر به منظور بررسی و تعیین ویژگی های زادآوری اگرت کوچک Egretta garzetta در جزیره علی سیاه رودخانه کارون در استان خوزستان در سال های 87-86 انجام گردیده است. زادآوری اگرت کوچک با آشیانه سازی در تاریخ نهم فروردین آغاز و در تاریخ چهارم تیرماه با پرواز آخرین جوجه خاتمه یافت. در این مطالعه 30 آشیانه به صورت تصادفی و از طریق پیمایش با قایق انتخاب گردید. از میان آشیانه های انتخابی مجموعا 100 تخم با میانگین 33/3 (5-3) تخم در هر آشیانه یافت گردید. میانگین موفقیت در مراحل تخم، Nestling و Post-nestling به‏ ‏ترتیب 75%، 65%، 62% و تلفات در مراحل مختلف نیز به‏ ‏ترتیب 25%، 10% و 3% تعیین گردید. اختلاف معنی‏ ‏داری از نظر تلفات در مرحله قبل از تفریخ و سایر مراحل دیگر زادآوری مشاهده گردید. دستجات تخم، گروه های همزاد و ویژگی های آشیانه اثر معنی داری در موفقیت زادآوری نداشتند. با توجه به موقعیت خاص جزیره در رودخانه کارون و دسترسی محدود، بیشترین تاثیر منفی روی موفقیت زادآوری ناشی از عوامل طبیعی (26%) بوده است.

    کلیدواژگان: اگرت کوچک، جزیره علی سیاه، رودخانه کارون، موفقیت ‏زادآوری
  • شهرام نعمت اللهی، علیرضا شایسته فر*، علیرضا پسرکلو صفحات 71-78
    در جانوران دوشکلی جنسی می تواند بر اساس ویژگی های مورفولوژیکی یا مقایسه صفات اندازشی باشد. درعقرب ، به جز چند گونه که دو شکلی جنسی دارند، در بقیه گونه ها اختلاف قابل توجهی بین نر و ماده مشاهده نمی شود. در این مطالعه 12صفت اندازشی جنس نر و ماده گونه Hottentotta saulcyi که از منطقه رودبار واقع در مرز استان های لرستان، اصفهان و چهارمحال و بختیاری صید شده بودند، اندازه گیری شد و توسط نرم افزار SPSS 16 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج حاصل از آزمون T-test حاکی از اختلاف معنی دار 05/0p≤ بین سه صفت، فاصله بین دو قاعده شانه، طول شانه و تعداد دندانه های شانه بین دو جنس نر و ماده می باشد. نتیجه به دست آمده، مشخص کرد که در جنس نر، طول شانه به طور معنی داری بزرگ تر و همچنین تعداد دندانه های شانه بیشتر از جنس ماده می باشد، ولی فاصله بین دو قاعده شانه در ماده از نر بزرگ تر است و در نتیجه از این صفات می توان در تشخیص دو جنس نر و ماده استفاده کرد.
    کلیدواژگان: دوشکلی جنسی، صفات اندازشی، عقرب، هوتنتوتا سالسی
  • الهام حویزی* صفحات 79-85

    سرطان ریه یکی از رایج ترین سرطان ها در دنیا و ایران محسوب می گردد که سالانه سبب مرگ افراد زیادی می گردد. علی رغم تحقیقات فراوان، تابحال درمان مناسبی برای سرطان یافت نشده است. عصاره مرکبات دارای ترکیبات آنتی اکسیدان فراوان است. در این تحقیق، اثر سمیت عصاره هیدروالکلی برگ گونه هایی از مرکبات بر تکثیر و بقای سلول‏ ‏های سرطانی ریه رده A549 بررسی و مقایسه شد. عصاره برگ مرکبات با دستگاه سوکسله تهیه گردید. سلول‏ ‏های A549 تکثیر و سپس به مدت 72 ساعت، با  غلظت های 5/0 تا 10 میلی گرم بر میلی لیتر عصاره ها تیمار شدند. در زمان های معینی بعد از تیمار، بقاء و مورفولوژی سلول‏ ‏ها با استفاده از تست MTT و رنگ آمیزی آکریدین اورنج ارزیابی شد. در این آزمایش غلظتی از عصاره که 50 درصد بقای سلولی را کاهش داد به عنوان IC50 برای هر نمونه در نظر گرفته شده که به ترتیب شامل 2، 6 و 8 میلی گرم بر میلی لیتر برای عصاره برگ لیموترش، پرتقال و نارنج به دست آمد. همچنین سلول‏ ‏های آپوپتوز یافته در گروه تیمارشده با عصاره برگ لیمو نسبت به عصاره برگ نارنج و پرتقال به طور معنی داری (05/0<p) بیشتر بود و همچنین تعداد سلول‏ ‏های آپوپتوزی در نمونه تیمارشده با عصاره برگ پرتقال به طور چشم گیری (05/0<p) بیشتر از نارنج مشاهده شد. عصاره هیدروالکلی مرگ لیموترش، پرتقال و نارنج قادر هستند آپوپتوز را  به صورت وابسته به دوز و زمان در  سلول‏ ‏های A549 القاء کند.

    کلیدواژگان: آپوپتوز، آنتی اکسیدان، رده سلولی ‏A549‎، سرطان، مرکبات
  • زهرا سلیمانی*، نگین سلامات، علیرضا صفاهیه، احمد سواری، محمدتقی رونق صفحات 87-99

    آلودگی دریا یکی از مهمترین نگرانی های کشورهای حوزه خلیج فارس می باشد. در این تحقیق، تغییرات هیستوپاتولوژی کلیه ماهی شانک زردباله جمع آوری شده از خورموسی، برای ارزیابی اثرات آلودگی بر روی آبزیان مورد استفاده قرار گرفت. در این مطالعه 50  قطعه ماهی شانک زردباله از پنج ایستگاه نمونه‏برداری در خور موسی جمع آوری گردید. نمونه های کلیه به مدت 12 ساعت در محلول بوئن تثبیت شدند. سپس نمونه ها بر اساس روش های مرسوم بافت شناسی موردمطالعه بافتی قرار گرفتند. تغییرات هیستوپاتولوژیکی نمونه های کلیه شامل اتساع مویرگ های گلومرولی، کاهش فضای ادراری، افزایش تجمعات ملانوماکروفاژی، انسداد لومن لوله های ادراری، دژنرسانس لوله ها و نکروز بود. شاخص تغییرات هیستوژپاتولوژی (HAI) بر اساس  فراوانی ضایعات بافتی مشاهده شده در کلیه ماهی ها تعیین شد. بیشترین میزان HAI بافت کلیه ماهی شانک در ایستگاه پتروشیمی مشاهده شد (05/0<p). کمترین مقدار HAI مربوط به خور زنگی بود. نتایج مطالعه حاضر نشان داد تغییرات هیستوپاتولوژی کلیه در ماهی شانک زدرباله تحت تاثیر آلودگی خورموسی ایجاد شده و میزان این تغییرات ارتباط نزدیکی با مقدار آلودگی محیطی دارد.

    کلیدواژگان: تغییرات هیستوپاتولوژیک، خور موسی، کلیه، ماهی شانک
  • رحمت الله پرندین* صفحات 101-110

    گزارش های اخیر نشان داده اند که برخی از ایزوفلاون های گیاهی دارای اثرات سودمندی بر دیابت و سلامتی کبد در انسان و حیوانات آزمایشگاهی هستند. هدف از این تحقیق، تجویز عصاره آبی-الکلی شبدر قرمز به عنوان یک گیاه سرشار از ترکیبات ایزوفلاونی و اثرات آن بر سطوح سرمی قند و آنزیم های کبدی آسپارتات ترانس آمیناز (AST)، آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و آلکالین فسفاتاز (ALP) در موش های سوری نر بود. در این مطالعه تجربی، تعداد 42 سر موش سوری نر به 6 گروه 7 تایی شامل گروه‏ ‏های کنترل سالم، دیابتی شده بدون درمان (کنترل مثبت)، دیابتی شده تحت درمان با گلی بنکلامید و سه گروه دیابتی تحت درمان با عصاره آبی-الکلی شبدر قرمز به ترتیب با دوزهای 250، 500 و 750 میلی گرم بر کیلوگرم از راه گاواژ برای مدت 15 روز طبقه بندی شدند. دیابت با تزریق داخل صفاقی mg/kg60 استرپتوزوتوسین انجام شد. در روز آخر سطوح سرمی گلوکز، و آنزیم های AST، ALT و ALP اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSSو آنالیز واریانس یک طرفه در سطح معناداری 05/0>p تجزیه و تحلیل شدند. دوزهای mg/kg500  و mg/kg750 عصاره به طور معناداری (001/0>p) قند خون را در مقایسه با گروه کنترل مثبت کاهش دادند. در بررسی آنزیم های کبدی، سطح  ASTدر گروه mg/kg750 (001/0>p)،  سطح ALT در گروه‏ ‏های mg/kg500  (01/0>p) و mg/kg750 (001/0>p) و سطح ALP در گروه‏ ‏های mg/kg250 (05/0>p)، mg/kg500 (001/0>p) و mg/kg750 (001/0>p) در مقایسه با گروه کنترل مثبت کاهش یافت. این مطالعه نشان داد مصرف عصاره آبی-الکلی گیاه شبدر قرمز علاوه بر اثرات ضد دیابتی، دارای اثرات حفاظت کبدی نیز می باشد.

    کلیدواژگان: دیابت، کبد، شبدر قرمز، موش سوری‏
  • علی غلامحسینی*، مهدی انصاری، مهرگان ابراهیمی، حمیدرضا اسماعیلی صفحات 111-119
    خرس قهوه ای (Ursus arctos) بزرگترین حیوان گوشتخوار ایران می باشد که در قاره های آسیا، اروپا و آمریکای شمالی زیست می کند. در ایران پراکنش این گونه محدود به نواحی جنگلی رشته کوه های البرز و زاگرس بوده و مرز جنوبی پراکنش آن در استان فارس واقع می باشد. خرس قهوه ای ایران متعلق به زیرگونه سوری (U. a. syriacus) می باشد که دارای جمعیت های گسسته و در معرض خطر بوده و همچنین اطلاعات اندکی از جنبه های مختلف زیست شناسی آن وجود دارد. این پژوهش در راستای شناسایی گستره پراکنش خرس قهوه ای در استان فارس به مدت چهار سال انجام گرفت. با توجه به این که مشاهده مستقیم خرس قهوه ای به علت شب فعال بودن آن بندرت رخ می دهد معمولا در اینچنین تحقیقاتی از نمایه ها استفاده می شود. در کل 170 نمایه از این گونه در استان فارس شناسایی شد. بیشترین نمایه های رویت شده مربوط به ردپا (حدود 48 درصد) و سرگین (حدود 20 درصد) می باشد. بررسی نمایه ها و تهیه نقشه پراکنش این گونه در استان فارس با استفاده از ArcGIS 10.3 نشان داد که بیشترین نمایه های حضور این گونه مربوط به مناطق کوهستانی مرودشت (54/32 درصد) و سپیدان (95/31 درصد) در نیمه شمالی استان با محدوده ارتفاعی 1600 تا بیش از 2800 متر از سطح دریا می باشد. نمایه ها نشان می دهد که حمله خرس قهوه ای به انسان، احشام اهلی، کندوهای عسل، مزارع پرورش ماهی و محصولات کشاورزی از جمله خسارات ناشی از این گونه در استان می باشد.
    کلیدواژگان: پراکنش، حفاظت، خرس قهوه ای، گوشتخواران، نمایه
  • امیر ابراهیمی، آزیتا فراشی*، علیرضا راشکی صفحات 121-134
    پلنگ ایرانی از شاخص ترین پستانداران ایران است که بخش بزرگی از جمعیت آن در ایران گزارش شده است و پراکندگی آن در کشور، به عوامل مختلفی نظیر عوامل اقلیمی و انسانی بستگی دارد. مطالعه ی زیستگاه این گونه به عنوان یک گونه کلیدی و موثر بر عملکرد اکوسیستم، از لحاظ حفاظتی دارای اهمیت زیادی است. طبق مطالعات پیشین، با وجود گستردگی رژیم غذایی پلنگ ایرانی، عواملی مانند تغییر کاربری اراضی، جمعیت طعمه های آن را در بسیاری از مناطق کاهش داده است. از طرفی، امروزه ابزارها و روش های متفاوت مدل سازی زیستگاه، نقش مهمی در مدیریت و حفاظت حیات وحش دارا می باشند. یکی از این روش ها، روش MaxEnt است که در این مطالعه، با استفاده از این روش و استفاده از متغیرهای پوشش زمین، توپوگرافی، اقلیمی و انسانی، مدل سازی جهت پیش بینی زیستگاه های مناسب پلنگ ایرانی، بز وحشی، گوسفند وحشی اوریال و گوسفند وحشی ارمنی به عنوان طعمه های مورد علاقه اش، انجام شد. نتایج حاصل از ارزیابی مدل ها با استفاده از شاخص جک نایف و منحنی های عکس العمل بیان گر این است که پلنگ ایرانی، بز وحشی، گوسفند وحشی اوریال و گوسفند وحشی در ایران، به فاصله از مناطق حفاظتی عکس العمل قابل توجهی نشان می دهند و فاصله گرفتن آن ها از مناطق حفاظتی، از مناسب بودن زیستگاهشان می کاهد. همچنین زیستگاه پلنگ ایرانی با سه طعمه مورد علاقه اش همپوشانی معناداری دارد و بیان گر اهمیت حضور بز وحشی، گوسفند وحشی اوریال و گوسفند وحشی ارمنی، در زیستگاه پلنگ ایرانی است.
    کلیدواژگان: ایران، پلنگ ایرانی، مدل سازی زیستگاه، مناطق حفاظتی، ‏MaxEnt
|
  • Sayede Amene Hossaini, Mohammad Forouhar Vajargah *, Mohammad Javad Vesaghi Pages 11-20
    Morphometric and meristic traits typically are used to identify the stocks. The aim of this study was to identify the biological status of Aphanius vladykovi in four regions: Dehcheshme River, Shalamzar Lake, Madar-o-Dokhtar Spring and Chehelgazi Spring. 20 samples in each region were used to biological assess and 23 morphological and 8 meristic characters were examined. The final data were normalized and analyzed with Excel and SAS software version 9.1 with Duncan analysis of variance and to determine the length-weight relationship was used W=aLb regression equation. Regression coefficients growth pattern, with Pauli applicable method showed fish growth in the Shalamzar region was allometric and in other regions was isometric. Also variance analysis of main components revealed that among the areas were observed significantly different at 5% level at characters of: the minimum height of the body, distance behind the dorsal fin, ventral and pectoral fin spacing, the base of the pectoral and ventral fins, diameter of the gill cover, distance from tip of snout to ventral fin, body weight, number of pectoral, anal and caudal fin rays, number of lateral line scales and the number of gill raker and filaments, that suggesting the possible impact of these features in distinguish the populations of this species.
    Keywords: Aphanius vladykovi, Allometric, isometric, ‎Morphological characters‎
  • Amir Dehghani *, Alireza Mohamadpour, Nasrollah Rastegar Pouyani Pages 21-29

    The East Azerbaijan Province (Āzarbāijān-e Sharqi) is in the northwest of the country, bordering Armenia and the Republic of Azerbaijan, and the provinces of Ardabil, West Azerbaijan, and Zanjan. Its capital is Tabriz, The province covers an area of approximately 47,830 km², The highest peak of East Azerbaijan is Sahand Mountain at 3,722 m of elevation, lying south of Tabriz, whereas the lower lying areas are around Garmadooz (Ahar). The heights of the province may be classified into three sectors, namely: the Qara Daq Mountains, the Sahand and Bozqoosh Mountains, and the Qaflan Kooh Mountain, Generally speaking, East Azerbaijan enjoys a cool, dry climate, being in the main a mountainous region. But the gentle breezes off the Caspian Sea have some influence on the climate of the low-lying areas, we collected 7 species and subspecies of lizards belonging to five genera. The Lacertidae family, have been documented from the East Azerbaijan area with the following species: Darevskia raddeii, Iranolacerta brandtii, Eremias strauchi, Eremias arguta, Lacerta media, Lacerta strigata, Ophisops elegans.

    Keywords: Caucasus, colour pattern, East Azerbaijan, ‎Lacertidae‎
  • Fahime Saberi, Ashraf Jazayeri *, Tayebeh Mohammadi Pages 31-44
    Amphibian are the first resident vertebrates in dry habitats that have retained their dependency to aqueous habitats and adapted to this type of life. Different habitats affect skin structure and reproductive potential of amphibians. The aim of this study was comparison of skin histology and reproductive potential of marsh frog affected by geographical separation (the city as a geographical barrier) in the northern and southern regions of Khuzestan. 24 mature adult frogs were trapped and transferred to the laboratory. After identification of the target species based on the characteristics of the index, the samples were euthanized to get tissue samples. Histological sections wereprepared. In order to evaluate the reproductive characteristics, the gonadal index in males and the degree of assimilation were calculated in females. Regarding two determinant factors, the northern and southern regions of Khuzestan province, as well as back and abdominal surfaces, there was a significant difference in all measured histometric parameters (P<0.05). Differences in histometric parameters were influenced by the environmental and ecological factors. Also, based on studies, these kinds of determinants can be useful in determining the type of skin glands in different species. In comparison of reproductive potential, both sexes in the northern and southern regions have the highest reproductive capacity in spring,and male subjects with the weight and diameter of the pins, and also the subjects of the material with more weight, they had more reproductive capacity. Therefore, the spawning season of the species began in late March and peaked in the middle of the spring.
    Keywords: Khuzestan province, Marsh frog (Pelophylax ‎ridibundus), Reproductive capacity, ‎Histological, Histometric
  • Bagher Nezami * Pages 45-57
    Studying on the species diversity and evaluating the variation of it during different years has had very important role in identifying the changes and weak wildlife management. In this survey we did a study on species diversity and population variation of terrestrial bird of Parvar Protected Area in Semnan province during a year. Parvar Protected Area is one of the critical habitats which have the capability of promoting a higher level of Iran protected areas category as a national park. Climate variation has led to species diversity and we could identify more than one fourth of the bird species existing in the whole country. North and northwest forests of Parvar which are the borders of Iranian Hircanian forests and Irano-touranian climate in the east and southeast where have resulted in the high species richness. We identified 161 bird species belonging to 13 orders. The most known bird species are related to the summer with 2063 pieces. 47 species are native, 21 species were identified in nesting season, 18 species were identified in winter and others were passing species. Passeriformes were dominant by 68% and Falconiformes were about 13%. We could identify only one water bird, Common Teal, and two shore birds during the study period.
    Keywords: Hircanian forest, Irano touranian climate, Parvar ‎Protected Area, Passeriformes, Species richness
  • Seyed Mehdi Amininasab *, Seyed Masoud Hosseini Moosavi, Seyed Hossein Khazaei Pages 59-69

    The current study stablished to determine reproductive characteristics of the Little Egret Egretta garzetta in Ali-Siyah Island in Karoon River during 2007-2008. The breeding phenology started in March 28 with nest making and ended with last fledglings in June 24, 2008. Thirty nests were selected randomly using boats. In total 100 eggs with mean of 3.33 (3-5) eggs per nest were found. The average breeding success in hatching, nestling and post-nestling stages were 62%, 65% and 75% respectively. The mortality rate in mentioned stages were measured 25%, 10% and 3% as well. The mortality rate showed significant difference before hatching stage in comparison with other breeding stages. Clutch size, brood size and nest parameters did not have significant effect on the breeding success. Natural factors had most negative effect on the breeding success regarding to the special geographical position and limited access to the Island.

    Keywords: Ali-SIyah Island, Breeding success, Egretta ‎garzetta, Karoon River, Little Egret‎
  • Shahram Nematollahi, Alireza Shayestehfar *, Alireza Pesarakloo Pages 71-78
    In animals, Sexual dimorphism can be based on morphological characteristics or measurable characteristics. In scorpion, except a few species that have two sexual forms, there is no significant difference between males and females. In this study, 12 measurable characteristics of male and female Hottentotta saulcyi, from the Rudbar area located on the border of Lorestan, Isfahan and Chaharmahal and Bakhtiari provinces, were measured and analyzed by SPSS 16 software. Independent Sample T-test showed a significant difference between the three traits, the distance between the two shoulder lines, shoulder length, and the number of shoulder teeth between males and females. The result showed that in male, the length of the shoulder is significantly larger and also the number of shoulder teeth more than female, but the distance between the two shoulder strains in the material is larger than the male, and therefore, these traits can be in the diagnosis of both males and females.
    Keywords: Hottentotta saulcyi, measurable characteristics, ‎Scorpion, sexual dimorphism
  • Elham Hoveizi * Pages 79-85

    Lung cancer is one the most common cancer in the world and Iran that lead to many deaths.  Despite abundant researches, an appropriate cure has not been yet found for cancer. Citrus extract contains abundant anti-oxidative compounds. In this research evaluated and compared the toxic effect of Citrus leaves hydroalcoholic extracts on the proliferation and viability of A459 cancer cells. Citrus leaves extracts were prepared by soxhlet set. A549 cells were proliferated and treated with 0.05-10 mg/ml concentrations of extracts for 72h. Cell viability and morphology were evaluated by MTT assay and acridine orange staining on certain times after treatment. Comparison of the cell viability percent in experimental groups indicated that IC50 were 2, 6, and 8 respectively for Citrus limon, Citrus reticulata, and Citrus aurantium leaves extract (P<0.05). Also, number of apoptotic cells was significantly (P<0.05) more in C.lemon group than C. reticulata and C. aurantium group and indeed, number of apoptotic cells were significantly (P<0.05) more in C. reticulata group than C. aurantium group. Citrus leaves hydroalcoholic extract can induce apoptosis in A549 cells in a dose and time-dependent manner.

    Keywords: A549, antioxidant, Apoptosis, cancer, Citrus
  • Zahra Soleimani *, Negin Salamat, Alireza Safahieh, Ahmad Savari, Mohammad Taghi Ronagh Pages 87-99

    Marine pollution is one of the main concerns of countries surrounding the Persian Gulf. In this regard, Histological alterations of kidney in Achanthopagrus latus collected from Musa creek were used to evaluate the effects of pollution on the aquatic organisms. In the present study, 50 A. latus were collected from five sampling sites in Mussa creek. The kidney of fishes were fixed in Bouin‘s solution for 12 h. The samples were then studied based on the routine histological methods. Histopathological changes in the kidney of A- latus including Glomerular dilatation, reduction of urinary space, melanoma crophagesaggregates, occlusion of tubular lumen, tubular degeneration and necrosis. Histopathological alteration index was determined on the basis of frequency of pathological changes in kidney of fishes. The most amount of HAI for kidney of A. latus were observed at the Petrochemical station. The least amount of HAI was related to Zangi station. The results of present study showed that the histopathological alternations of kidney in Achantopagrus latus caused by the Musa creek contamination and there is close relation between amounts of this alterations and the environmental pollution.

    Keywords: Achantopagrus latus, Histopathological ‎Alterations, kidney, Musa creek
  • Rahmatollah Parandin * Pages 101-110

    Recent reports have shown that some Plant Isoflavones have beneficial effects on diabetes and liver health in human and laboratory animals. The aim of this study was to administrate of hydroalcoholic extract of Trifolium pretense (red clover) as a plant rich in Isoflavones compounds and its effects on serum levels of glucose and liver enzymes (AST, ALT and ALP) in mice. In this experimental study, 42 male mice were divided into 6 groups of 7, including healthy control, diabetic without treatment (positive control), diabetic treated with glibenclamide groups, and three diabetic groups treated respectively with 250, 500 and 750 mg/kg of hydroalcoholic extract of red clover by gavage for 15 days. Diabetes was induced by intraperitoneal injection of streptozotocin, 60 mg/kg. On the last day, serum glucose and Liver Enzymes (ALT, ALP and AST) levels were measured. The data were analyzed by SPSS statistical software and OneWay ANOVA test. The significant was shown with (P<0.05).Doses of 500 mg/kg and 750 mg/kg of extract were significantly (P<0.001) decreased serum glucose compared with positive control group.  Assessment of liver enzymes shown that AST level in 750mg/kg group (P<0.001), ALT level in 500 mg/kg (P<0.01) and 750 mg/kg (P<0.001) groups, and ALP level in 250 mg/kg (P<0.05), 500 mg/kg (P<0.001) and 750 mg/kg (P<0.001) groups significantly decreased compared with positive control group. It seems that the red clover has anti-diabetic and hepatoprotectiveeffects.

    Keywords: Diabetes, liver, mice red, clover
  • Ali Gholamhosseini *, Mehdi Ansari, Mehregan Ebrahimi, Hamid Reza Esmaeili Pages 111-119
    Brown bear (Ursus arctos) is the largest carnivore of Iran with a holarctic distribution in Europe, Asia, and North America. In Iran, its distribution is restricted to the mountain forest areas of Alborz and Zagros and Fars province is on the southernmost distribution boundary for this species worldwide. Iran's brown bears recognized as U. a. syriacus, which has discrete populations at high risk, and there is a critical lack of knowledge concerning different aspects of its biology. This research was carried out in order to identify its distribution pattern and conservation planning for four years in Fars province. As direct observation of brown bears is difficult due to its nocturnal activity, signs are usually used in such researches. A total of 170 signs of this species were recorded in Fars province. The most signs are traces (about 48%) and scat (about 20%). Investigation of the signs and the mapping of the species in Fars province using ArcGIS 10.3 showed that the highest presence of this species belongs to Mountains areas of Marvdasht (32.54%) and Sepidan (31.95%) in the northern parts of the province with a height range of 1600 to more than 2800 meters above sea level. Based on the obtained results it can be concluded that brown bear faces conflict with humans by attack on humans, domestic livestock, honey hives, fish farms and agricultural products in the province.
    Keywords: Brown Bear, Carnivore, Conservation, ‎Distribution, Sign‎
  • Amir Ebrahimi, Azita Farashi *, Alireza Rashki Pages 121-134
    Persian Leopard is the most prominent mammals in Iran, where most of its distribution is known to be in this country. Dispersion of this species depends on anthropological and climatical factors. Studying its habitat as a keystone species is really important because it has effects on the functions of the ecosystem. With this all said, conservation measures are crucial for this species.  Based on the previous studies, despite the wide range of Iranian leopard diet, factors such as land use change has reduced its prey in many areas. Nowadays new habitat modelling methods play an important role in wildlife management and conservation. One of these methods is the MaxEnt approach. In this study, using this method and using variables of land cover, topographic, climatic and human-made, modeling to predict suitable habitats of Persian Leopard, Wild Goat, Urial Wild Sheep and Armenian Wild Sheep were performed as their favorite preys. Based on the model evaluation results by using Jackknife index and response curves showed that Persian Leopard, Wild Goat, Urial Wild Sheep and Armenian Wild Sheep have shown significant responses to the distance of protected areas. It also showed that taking distance from protected areas to reduce habitat suitabilities for the studied species. Also, Persian leopard habitats have significant overlaps with its 3 favourite prey. This shows the importance of wild goats, Urial and Armenian wild sheep in Persian leopard habitats.
    Keywords: Habitat Modeling, Iran, Maxent, Persian ‎Leopard, Protected Areas‎